Cizrna, vepřové maso a domácí pesto. „Co je to za kombinaci“ slyšel jsem doma.
Cizrna, nebo-li římský hrách je luštěnina. Její jedinečné vlastnosti tkví v tom, že je potravinou vhodnou pro lidi žijící v současném uspěchaném světě. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. To je přeci parádní důvod začít vařit tuto luštěninu. ŽE je maso zdrojem proteinů a bílkovin je jisté. Ovšem pěkný kousek masa je nabity vitamíny a minerály.
Využití a hlavně prospěch domácího pesta je nezpochybnitelný. Vždyť jsme jej vyrobili z čerstvých bylinek – no čerstvých. Pro tentokrát jsem je zakoupil v supermarketu. Ale až bude sezóna, využiji bylinky ze zahrady – přísahám.
Nicméně vraťme se k dnešnímu jídlu. Je to pokrm, který splňuje mé poměrně konzervativní chutě se špetkou dobrodružství – vyzkoušet něco jiného. Vždyť klasicky pečené maso je výborná věc. A k tomu cizrna s nepřekonatelným pestem (pesto jsem si fakt zamiloval) – co vám budu tady o tom básnit. Vyzkoušejte sami.
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- 2 hrníčky Cizrny
- Vepřové maso – 4-6 plátků
- 1 cuketa
- Sůl
- Pepř
- 140g rajčatového protlaku (malá plechovka)
- Den předem (večer) si namočíme cizrnu do dostatečného množství vody.
- Druhý den ji vaříme do měkka v osolené vodě (musíte zkoušet, aby se cizrna nerozvařila).
- Souběžně s tím rozehřejeme troubu, ve které pečeme plátky vepřového masa (osolíme, opepříme, zalijeme vodou); cca na 180°C, 1,5 hodiny.
- Jakmile jsme cizrnu uvařili, vedle na pánvi rozehřejeme olivový olej.
- V něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli s pokrájeným česnekem.
- Po chvíli přidáme nakrájené kousky cukety – jakmile zezlátnou, přisypeme cizrnu a stále mícháme.
P.S.: pokud v tomto článku hledáte recept na domácí pesto, tak marně. Najdete jej samozřejmě na mém blogu, ale v jiném článku pod názvem „Domácí bazalkovo – koprové pesto“.
Napsat komentář