Na světě spravedlnost existuje. Nevěříte? Všichni totiž stárneme stejně. S výjimkou zaoceanských letů, kdy letíme přes několik časových pasem. Ale stejně nás i v zahraničí dostihne sms od přátel, aby nám připomněli, že jsme o rok starší. Nejen, že zrajeme jako víno, ale přebíráme zvyky svých rodičů, za které jsme se v dětství styděli. Například při odchodu z domu maminka vždy zamykala dveře na dva západy. Já se těšil třeba do cukrárny na zmrzlinu, ale v půli cesty jsme se ještě vrátili domu zkontrolovat, zda je skutečně zamčeno…co kdyby – to bylo na počátku 80 let minulého století:-)
V současné době když odcházím z domu já, nejraději bych zamknul na 100 západů a 100 x bych to zkontroloval. Bohužel to však není vše. Po té přistupuji k další fázi a to vykročeni pravou nohou z prahu. Závěr vypadá tak, že zhruba 20 metrů od domu se ještě otočím a pak pokračuji. Když nad tím přemýšlím, vážně uvažuji, že musím se sebou něco dělat. Máte to podobně?
Nebo to nekonečné čekání u štědrovečerního stolu na Ježíška. „Jen se děti najezte, aby přišel Ježíšek“, neustále jsme slýchávali jako děti. Tak jsme jedly a jedly a jedly -ale rychle s vědomím, že uspíšíme příchod Ježíška. Mě tedy moc o toho pána, který se jmenuje Ježíšek moc nešlo … vždyť jsem ho nikdy neviděl. Nejdůležitější bylo, aby přinesl dárky a nezdržoval se. Jistě by mu naši pak nabídli řízek se salátem a on by si vzal kapra. A tam jsou kosti; o to déle by to pak trvalo. No tak jsme večeři rychle snědli, jenomže vždy nějaký dospělák u stolu si ještě přidal. Co si myslíte, že v současnosti dělám já? Přidávám si …
Nyní si nejen já přidávám bramborové bochánky. Co to je? Je to jídlo, které doma děláme s kuřecím masem.
Před časem jsem si v jedné pražské restauraci dal jídlo, které mělo název Poulet parmentier – skvostný název, že? Víte, co mi přinesli? Zapečené bramborové bochánky s kuřecím masem. A bylo to stejně dobré, jako to moje:-) Inspirujte se ….
- 5 větších brambor
- 250 ml smetany
- Máslo
- 3 kuřecím prsa
- 1 cibule
- 1 česnek
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- Curry koření
- Sůl
- Pepř
- Olej
- Servírovací formu
- Běžným způsobem připravíme bramborovou kaši, kterou dochutíme dle chuti. Kaše nesmí být příliš řídká, abychom ji mohli po vychladnutí dávat do formičky a držela tvar.
- V pánvi rozpustíme kousek másla, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Po té opečeme nakrájený česnek a na malé kousky nakrájené kuřecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce hořčice a necháme vychladnout.
- Připravíme si omáčku. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, přidáme lžíci hořčice, trochu curry koření a mírně dochutíme solí. Vše průběžný mícháme.
- Servírovací formičku vymažeme máslem a položíme na pekáč s pečícím papírem. Na dno formičky dáme vrstvu kaše a přitlačíme tak, aby kaše byla rovnoměrně rozprostřena. Na tuto vrstvu dáme masovou směs a navrch opět vrstvu kaše. Formičku sejmeme a děláme tolik porcí, kolik potřebujeme. Vše pak dáme do vyhřáté trouby zapéct. Při 180°C pečeme cca 15 minut.
- Doporučuji používat menší formičku, nejlépe kulatého průměru 8 cm a výšky 5 cm (lépe se s pokrmem pak manipuluje a jídlo pak na talíři vypadá lépe).
- Servírujeme například tak, že na talíř dáme omáčku, na kterou dáme čerstvě upečené Poulet parmentier. Ozdobíme pokrájenou hladkolistou petrželkou a mrkví.
Napsat komentář