Mám rád, když mohu volné chvíle trávit s rodinou, přáteli. Těším se na čas, až doma bude vše hotové. Vyndané nádobí z myčky, vymalovaný celý byt, čerstvě posekaná tráva či nákup v supermarketu doma. Je to utopie? Je, ale představa je to krásná. Představuji si, jak čekáme na rodinu a přátele a budeme doma grilovat.No doma…Když tak nad tím přemýšlím, musím upravit mé představy následovně.
Těším se, až my půjdeme na návštěvu za rodinou a přáteli a budeme u nich grilovat. Budeme používat jejich nádobí, žádné drobky ze stolu nedopadnou na naší čerstvě uklizenou podlahu a budeme se bavit.
Zrovna včera jsem na jarní party u známých slyšel NEUVĚŘITELNÝ příběh – musím přiznat, že nás pobavil (i přesto, že má vlastně smutný konec).
Bylo léto, řecká turistická sezóna v plném proudu a na Krétě začala hořet olivová plantáž. Místní hasiči dostali oheň pod kontrolu tím, že jej hasili pomocí vrtulníků. Vrtulník vždy nabral vodu v moři do vaku a obsah vyprázdnil nad ohniskem požáru. Po uhašení se začali sčítat škody. No jo, ale ve zničeném olivovém háji našli uhořelého potápěče. Kde se tam vzal?
Zjistilo se, že jak vrtulník nabíral vodu v moři, nabral nechtěně i muže, který byl na dovolené a nechal se okouzlovat krásami vodního světa.
Tento příběh, kde jistě šlo o čas, rád doplním receptem, který je zdravý a rychlý. Chutný a báječně vypadá. Je to červená čočka s pečeným květákem.
- Ingredience pro 4 osoby
- 2 šálky hrnku čočky
- 1 střední květák
- sůl
- pepř
- cukr
- olivový olej
- citrón
- ocet
- Květák je třeba rozebrat na drobné růžičky a omýt. Po té jej dáme na plech (můžete vyložit pečícím papírem), osolíme, pokapeme olivovým olejem a vše důkladně promícháme. Dáme do vyhřáté trouby péci na cca 180 ° C a pečeme 20 - 25 minut. Průběžně květák kontrolujeme a tak 2 x promícháme na pekáči, aby se květák krásně opekl ze všech stran
- Vedle toho si připravíme červenou čočku podle návodu. Já ji důkladně properu a bez namáčení ji vařím. Na 1 díl hrnku čočky, dávám 1,5 dílu vody. Čočku osolím a opepřím. Po uvaření (cca 10 minut) ji ochutím lžící octa a lžící cukru - samozřejmě vše podle chuti; raději méně a pak mohu přidávat.
- Na talíř pak servíruji čočku s opečeným květákem a ozdobím oblíbenou hladkolistou petrželkou.
- Toto jídlo máme rádi jak teplé, ale klidně i studené :- )
Napsat komentář