Podzim mám rád z několika důvodů. Jeden z nich je takový, že je to pro mě období polévek. Rozhodně jsem zastáncem rčení: „Polévka je grunt, maso zase špunt“.
A jelikož se mi letos podařilo vypěstovat opravdu velké množství cibule, volba dnešní polévky byla jasná. CIBULAČKA. Tato polévka není určena pro ty, kteří chtějí mít rychle hotovo, ale je určena těm, kteří mají rádi „NEBE V HUBĚ“ 🙂 . Jinými slovy polévka je fakt dobrá.
Pro její přípravu si připravte de facto cibuli 🙂 Aby výsledek byl perfektní, vyžaduje recept dostatek času, ale fakt budete mile překvapeni.
Nejlepší cibulačka, jakou jste kdy jedli!
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
Ingredience
- 1 kg cibule
- 150 g másla
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- nadrobno nakrájený malý pórek
- tymián - nejlépe čerstvý (já použil sušený)
- 3 snítky čerstvé listové petržele
- 4 listy bobkového listu
- sůl
- pepř
- vývar (hovězí, kuřecí)
Postup
- V hrnci na mírném plameni rozpustíme máslo.
- Po jeho rozpuštění, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Tu pravidelně mícháme cca 30 minut na co nejmenším stupni vaření. Cibule musí mít krásně hnědou barvu. Néééé spálenou.
- Dále přidáme hladkou mouku, kterou jsme zamíchali do cibule.
- Přidáme víno.
- Až se spojí s ingrediencemi v hrnci, přilijeme vývar.
- Přidáme pórek, sůl, pepř, bobkový list, petržel a tymián dle chuti - vše vaříme ještě cca 10 minut.
- Někdo je zvyklí podávat se strouhaným sýrem či bagetou.
Napsat komentář