Mám rád historii. Má záliba se například projevuje tím, že dlouhodobě provázím na zámku Červená Lhota. Vzpomeňte na filmovou pohádku Zlatovláska. Ano, to je ta princezna, která bydlela na zámku uprostřed krásného jezera.
V současné době už tam nebydlí. Tisíce návštěvníků ji vystřídali. Čím více lidí zámek navštíví, tím více příhod se Vám stane.
Jako například následující příběh: stejně jako do divadla, tak i na zámek nechodíme se svými domácími mazlíčky.
Po jedné prohlídce, kdy mi turisté děkovali a říkali své „naschle“, přišla ke mně malá holčička.
„Že se nesmí s pejsky na zámek?“ zeptala se. Má odpověď zněla „ne“. „A s kočičkou, a morčetem?“, pokračovala s dotazy. S určitou dávkou empatie jsem jí řekl, že je šikovná, že to ví, a že ať tato krásná zvířátka nechá doma.
V tu chvíli k nám přišel její tatínek. Z batohu vytáhl HADA – opravdu. Nedělám si legraci. Sice nevím, co to bylo za hadovitý druh, ale byl dlouhý přes 1,5 metru. Každopádně vím, že jedna turistika omdlela, další začala křičet, někteří pokřikovali „jééé had, stoupni si k němu, já Tě s ním vyfotím“. Kdyby mi to někdo vyprávěl, neuvěřím. Dnes na ten den vzpomínám s úsměvem.
Co bude dnes dobrého? Nemusíte se bát, není to had 🙂 Jde o jarní klasiku, rebarborový koláč. Nebojím se říct, že je nejlepší.
- Těsto
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody
- 180 g cukru
- 180 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 1 kelímek zakysané smetany
- Drobenka - žmolenka
- 120 g másla
- 150g cukru
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- Náplň
- 1 kg rebarbory
- 6 lžiček kukuřičného škrobu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 150 g cukru
- Očistíme rebarboru a nakrájíme ji na kousky o 1 cm. Přidáme k ní cukr, kukuřičný škrob a zázvor - necháme odstát.
- V jiné míse smícháme dohromady vejce, cukr, zakysanou smetanu a žloutky z vajec. V další nádobě dáme dohromady hladkou mouku, máslo, kypřící prášek, vanilkový cukr a jedlou sodu. Postupně pak přidáváme předchozí směs až vznikne hladké těsto.
- Připravíme si drobenku z cukru, mouky, másla, zázvoru a skořice.
- Na připravený pečícím papírem vyložený pekáč rozetřeme těsto. Na něj poklademe rebarboru, která pustila vodu (pokládáme bez vody). Navrh posypeme rovnoměrně drobenku. Vše dáme do předem rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut.
- Rebarborový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat na dezertním talířku posypaným moučkovým cukrem.
Napsat komentář