Blížila se rodinná oslava a měl jsem na výběr. Buď koupím dort za 600 kč nebo ušetřím a dort upeču. Vyhrálo domácí pečení, které bylo korunováno úspěchem a chválou.
Možná bych se neměl přiznávat, ale poprvé v životě jsem použil pravé italské mascarpone. Ihned po otevření jsem jej samozřejmě musel ochutnat. Nechci vás teď přesvědčovat o tom, jaké bylo, ale tak úžasnou chuť jsem dlouho nezažil. Už teď se těším na další recept, při kterém jej opět použiji. O to více jsem se těšil na výsledek dortu a hlavně, zda bude chutnat těm nejbližším. Spojení jahod, mascarpone a šlehačky bylo lahodné a luxusní. Příprava a pečení nebylo příliš náročné, proto na nic nečekejte a upečte si jej i vy doma.
- Korpus
- 380 g hladké prosáté mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 230 g másla
- 400 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 5 vajec (oddělíme jej na žloutky a bílky)
- ¼ lžičky soli
- 250 ml studeného mléka
- cca 500 g čerstvých jahod
- pečící papír
- olej a hrubá mouka na vymazání dortových forem o průměru 23 cm (klasický rozměr)
- Poleva:
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 250 g mascarpone
- 2 kelímky smetany ke šlehání (500 ml)
- 100 g cukru
- V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky.
- Přidáme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva
- Přilijeme mléko, vanilkový a mandlový extrakt a vše důkladně promícháme.
- V jiné míse ušleháme bílky, které pak přidáme k těstu a vše smícháme.
- Těsto přelijeme do 2 připravených dortových forem, které jsme vymazali olejem a vysypali moukou.
- Dáme na plech a vložíme do trouby, kdy pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
- Po upečení necháme korpusy vychladnout (korpus jsem pekl den předem).
- Očistíme jahody, které jsme omyli a spodní část seřízli tak, aby samostatně stáli – důležité je, abychom je omyli a osušili do sucha například papírovou utěrkou.
- Do mísy vložíme mascarpone s 50 g cukru.
- Do další mísy dáme šlehačku s vanilkovým a mandlovým extraktem a opatrně začneme šlehat.
- Po zpěnění šlehačky vsypeme zbylých 50 g cukru a šleháme do té doby, dokud šlehačka nebude tuhá.
- Obsah vyšlehané šlehačky smícháme s mascarpone.
- Vezmeme tác, na který položíme pečící papír. Na něj položíme první upečený korpus, kde jsme vrchní část seřízli tak, aby byl rovný.
- Navrstvíme na něj část polevy a začneme klást pravidelně jahody.
- Další část polevy dáme do igelitového sáčku. Odstřihneme roh a prostor mezi jahodami opatrně vyplníme polevou.
- Na takto vyplněné jahody položíme druhý seříznutý korpus.
- Zbylou polevou dort potřeme a ozdobíme jahodami.
- Celý dort pak dáme vychladit do ledničky.
Napsat komentář