Milovníci sladkého jídla zastavte se a připravte si Císařský trhanec.
Je to jídlo, které jsem si oblíbil při lyžování v Rakousku. Taky kde jinde, že?:-) A také je pravda, že se na něj vždy těším. Vlastně jde o natrhanou palačinku, ale výborné chuti. Můžete jej podávat s tím, co máte rádi – rozvařené ovoce (jablka, hrušky,…), oblíbená ovocná zavařenina atd. Fantazii se meze nekladou.
CÍSAŘSKÝ TRHANEC
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 4 vejce
- 300 ml mléka
- rozinky - cca 100 g (podle chuti)
- rum na zalití rozinek
- špetka soli
- 4 lžíce másla
- sáček kypřícího prášku
- sáček vanilkového cukru
- 4 kusy ovoce -například jablka
- cukr moučka na posypání
Postup
- Rozinky namočíme do rumu a necháme je odležet alespoň 30 minut.
- Do mísy vmícháme hladkou mouku, cukr, vejce, mléko, sůl, kypřící prášek, vanilkový cukr a připravíme těsto, které necháme odležet 15 minut.
- Mezi tím si připravíme ovoce. Očistíme a oloupeme jablka, nakrájíme na malé kousky.
- Do rozehřáté pánve s máslem vlijeme polovinu těsta a necháme 2 minuty opékat na mírném ohni. Po té tam rovnoměrně přidáme po celé ploše polovinu rozinek a pečeme. Jakmile je těsto z jedné strany upečené, "palačinku" otočíme a pečeme z druhé strany. Pokud se nám při obracení těsto roztrhá, nevadí, však připravujeme trhanec. Jakmile je tato část upečená, vyndáme na prkénko a nakrájíme na menší kousky.
- Stejně postupujeme i z druhou částí těsta.
- Jakmile máme upečeno, tak ve stejné pánvi rozehřejeme kousek másla a přidáme pokrájená jablka s cukrem a necháme opéct a zkaramelizovat.
- Následně přidáme nakrájený trhanec a ještě necháme chvíli opéct.
- Trhanec servírujeme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Napsat komentář