Ať se nám to líbí nebo ne, zima je stále zde – aspoň podle kalendáře.
Nejznámější lidová pranostika o únoru říká, že: „Únor bílý, pole sílí“. Existují však méně známá rčení, která jsou též pravdivá jako to předcházející.Je-li v únoru sucho a zima, bude horký srpen. Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna. Mnoho mlh v únoru přináší toho roku mnoho deště.
Co si únor zazelená, březen si to hájí; co si duben zazelená, květen mu to spálí. Kdyby měl únor takovou moc jako leden, nechal by v krávě zmrznout tele.Co naši předci věděli a znali, že jablka z našich zahrad mají všestranné využití.Jako například dnešní můj recept a to JABLEČNÁ RŮŽE. Na první pohled vypadá, že je náročný. Budu-li upřímný, tak znám jednodušší recepty na koláče, ale stojí za to. Vypadá fantasticky, netradičně a každý strávník si pochutná. FAKT!!!
- Těsto:
- 110 g másla
- 60 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 60 g nasekaných mandlí
- 120 g hladké mouky
- Krém:
- 3 lžíce hladké mouky
- 5 lžic cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- Jablečná růže:
- 4-5 jablek
- Veškeré ingredience na těsto smícháme dohromady.
- Na pomoučeném válu rozválíme těsto na plát, který přeneseme do vymazané a vysypané formy – umačkáme na dno a urovnáme.
- Dno těsta propícháme vidličkou a necháme vychladnout v lednici.
- Veškeré ingredience na krém smícháme dohromady a ve vodní lázni směs mícháme, než zhoustne – hotový krém necháme prochladnout.
- Po vychladnutí krém naneseme do formy s těstem.
- Jablka umyjeme.
- Nožem – škrabkou na zeleninu či brambory jablka okrajujeme na co nejdelší pruhy, které stočíme do tvaru květu a vložíme do těsta ve formě.
- Zbylá jablka nakrájíme na drobné kousky, které poskládáme mezi jednotlivé květy.
- Vložíme do rozehřáté trouby na 180 st. C a pečeme cca 30- 40 minut.
Napsat komentář